Blogturné - Sarah J. Maas: üvegtrón

, by Kristina

Szeptember 18-án jelenik meg az Üvegtrón a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. 
Celaena Sardothien az egyik leghíresebb bérgyilkosa Adarlan királyságának, kalandos életéről ezentúl magyarul is olvashatunk.



A Blogturné Klub megalakulásával lehetővé vált számomra is, hogy előolvasással ajánlani tudjam a várható megjelenésű könyveket. Kilenc blogger vesz részt az Üvegtrón Blogturnéján, vagyis 9 napon át, azaz szeptember 7-től, 15-ig olvashattok jobbnál jobb értékeléseket és érdekességeket a történetről, a karakterekről, és aminek szintén örülni fogtok, hogy 3 példányt, valamint 5 könyvjelzőt is kisorsolunk egy közös rafflecopter dobozban, ha még nem jelentkeztél rá, akkor itt megteheted.

Sarah J. Maas: Üvegtrón


Az ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.
Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.
A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.


Arról, hogy miért kellett nekem:
Már a fülszövegből kiderül, hogy nem egy szokásos sablonszerűen megírt történet vár majd ránk a borító mögött. Ritkán olvasok YA könyveket, de azért néha még az én figyelmem is felkelti egy-egy érdekesség. A rendszeres olvasóim tudják, hogy azok a női főhősök a kedvenceim, akik küzdenek, erősek és nem hátrálnak meg semmi elől. Mivel Celaena egy bérgyilkos, méghozzá az egyik legjobbként lett bemutatva, úgy éreztem, hogy nekem is meg kell ismernem.

Celaena Sardothien
A könyvről:
A képzeletem szárnyalhatott, mert az írónő nagyon részletesen mesélt a könyvbeli világról, ez egyben jó és rossz is. Jó, mert az írói tehetsége megmutatkozott abban, hogy tökéletesen elképzelhető minden, amit papírra vetett. A rossz oldala pedig az, hogy a túl sok leírás miatt néha úgy éreztem, hogy nem haladok egyről a kettőre. 
Majd a könyv felénél jött a meglepetés és a szálak elkezdtek egyre jobban összegabalyodni. Nem szippantott magába azonnal a történet, de akkor is foglalkoztatott, amikor nem olvastam, mert állandóan találgattam, a bonyodalmak miatt néha csak fogtam a fejem, hogy vajon mi lesz a vége a történetnek.

Néha úgy éreztem, hogy a történelmi könyvekben megismert 17.-18. századi kort és az Éhezők viadalában megismert Kapitóliumot ötvözte az írónő, mert a palotában olyan volt az élet, mint az elvárható ezek ismerete után: a sok fényűzés, lakomák, viadalok, veszélyes élet, cselszövések és árulások. Egyszerre alakult ifjúsági fantáziából krimivé, szórakoztatóvá és cseppnyit romantikussá is.


Chaol
Celaena Terrasenből származik, abból az országból, amit Adarlan királya elsők között igázott le. Sorsa már 8 évesen megpecsételődött, amikor az orvgyilkosok királya rátalált és magához vette, majd kiképezte és pár év alatt ő vált a leghíresebb bérgyilkossá, messze földön mindenki ismerte a nevét. Egy árulónak köszönhetően mégis elfogták és a királyság legtávolabbi és legveszélyesebb börtönébe szállítottak, vagyis Távolvég sóbányáiba, ahol túlélt egy évet.
Chaol Westfall kapitány és Dorian Havilliard koronaherceg egy ajánlatot tesz neki, amely elfogadásával közelebb kerül a szabadságához, mint addig bármikor.

A karakterek közül nagyon sokat megkedveltem, de még most sem tudom igazán, hogy Chaol, vagy
Dorian pártján állok-e, egyszerre szerettem mind a kettőt. Erősek, bátrak és vakmerőek. Chaol ritkán nevet, és pont ezért volt minden egyes mosoly különleges tőle, míg Dorian mindig jókedvű  volt és figyelme hízelgő, akár kire irányult.
Celaena és Nehemia hercegnő igazi barátságot kötött egymással szinte első találkozásuk alkalmával. Sok közös vonásuk van, és erős jellemek, igazi harcos amazonok.

Dorian
Az elején úgy éreztem, hogy csak mese az egész arról, hogy Celaena mennyire ügyes és jó gyilkos. Sokszor a viselkedése hagyott némi kivetni valót, főleg amikor ügyetlen volt és kis csitri módjára viselkedett. De ha jobban belegondolok, akkor pont ettől vált egyéniséggé. Egy orvgyilkos, aki imádja a szép ruhákat, jól érzi magát amikor gyönyörűen néz ki, néha ügyetlen és szörnyen hiú. 

Meglepő és váratlan fordulatok miatt, a végefelé már semmiben sem voltam  biztos, és pont ezt a feszültségkeltést szeretem a legjobban.

Celaena elnyerheti a szabadságát, ha a király bajnoka lesz. A párbajok Résvárban, az üvegpalotában zajlottak, ellenfelei gyilkosok, katonák és pökhendi férfiak.
A király bajnoka címért folyt az életveszélyes játék. Akció, véres jelenetek, küzdelmek és taktikázás. A versenyszámok sokszor életveszélyesek voltak, de ami fontos, hogy aki veszített a harcokban, vagy túlélte de az utolsó helyen végzett, azokat visszaküldték oda, ahonnan hozták is őket, vagyis legtöbb esetben valamilyen szörnyűséges helyre.

Rémjelek, szellemek, különös gyilkosságok tették izgalmassá és néha már túl szövevényessé a párbaj mellett a történetet, de élvezhető és követhető volt minden, miután megtanultam a szereplők neveit. 
Egy sorozat első része, így vár ránk az elkövetkező hónapokban még több izgalom. 

Nehemia Ytger hercegnő


Az Eyllwe trón 19 éves örököse, Nehemia bátor, gyönyörű, szenvedélyes és ravasz. Az üvegkastélyba érkezésének okai kissé homályosak, bár sokan úgy vélik, hogy titkos kapcsolatot ápol az Eyllwe lázadókkal. Akár igaz, akár nem, Nehemia imádja az országát – és bármit megtenne a népe biztonsága és boldogsága érdekében.

Amit szeret: Eyllwe. Tánc. Történelem. Politika. Elfeledett nyelvek.

Amit nem szeret: Adarlan. Rabszolgaság. Adarlan. Udvaroncok. Kaltain Rompier. Adarlan.


Még több képet találhattok az írónő Pinterest oldalán ITT.

Sarah J. Maas honlapján találtam. Az angolul olvasók előnyben. A nevek, helységnevek helyes kiejtésében ad egy kis segítséget. 


0 comments: