Debbie Macomber: A fagyöngy alatt

, by Kristina

Fülszöveg:
Addie Folsom egykor nagy álmokat szövögetve vette nyakába a világot. A lány az érettségi vizsga előtt otthagyta az iskolát, sőt a szülői házat is, hogy a maga útját járja. Immár felnőttként, édesapja halála után hazatér, hogy az anyjával töltse az ünnepeket. Ám valósággal földbe gyökerezik a lába, amikor megtudja, hogy az asszony egészen mást tervezett: a legjobb barátnőjével, Julie-val kéthetes floridai hajóutazásra indulna. Úgy tűnik azonban, egy baleset keresztülhúzza a számításaikat. Julie fia, Erich, akit Addie a háta közepére kíván, balesetet szenved. Mivel a lány tudja, az édesanyjának mekkora szüksége van erre az útra, kénytelen-kelletlen felajánlja, hogy gondját viseli a férfinak a távollétükben. Erich azonban mogorvább, mint valaha, sőt az ünnepeket is utálja. Vajon némi égi segítség elegendő lesz ahhoz, hogy a karácsonyi csoda ezúttal se maradjon el?



A történet egy igazi jelenkori romantikus, kis angyali fantáziával meghintve, és mégse csak a szerelem került a középpontba. Mindenből van benne egy kicsi, amitől tényleg ünnepi hangulata lesz az olvasónak: megbocsátás, családi kötelékek, hit, új esély, célkitűzések, és még sorolhatnám.

Új angyal kerül a Földre, akinek első megbízása, hogy Addie-nek segítsen, hogy megmutassa neki, mennyire értékes ember, okos és hogy elérheti a céljait, annak ellenére is, hogy diszlexiás. Harry Mills őrangyal, első küldetése során egy angoltanár bőrébe bújik, de az emberi érzelmek megértése is kihívást jelent számára, így már az első napokban nehézségekbe ütközik. Csodákkal és a megfelelő szavakkal próbálja Addie útját egyengetni, miután jó tanácsokkal látja el földi mentora.

Addie kalandot akart, elhagyta az otthonát, és szerencsét próbált a nagyvilágban, mégis pár évvel később kénytelen visszatérni szülővárosába és szembenézni múltjával. Új esélyt kap az érettségi megszerzéséhez, új célokat tűzhet ki. Mindemellett rákényszerül, hogy Erichet ápolgassa, azt a szomszédfiút, aki sokszor megkeserítette gyermekkorát. 
De ahogy a lány is megváltozott az évek alatt, úgy Erich is, és az együtt töltött idő alatt mindketten próbálják újra megismerni egymást. Morgolódások, keményfejűség, féltékenység áll a szerelmesek útjába, de lassan leomlanak a falak kettejük között. 
A főiskolán az őrangyal Charles Dickens: Karácsonyi ének című műve köré építi a tananyagot, és ahogyan abban a történetben is a főszereplő újra rátalál a szeretetre és a hitre, úgy ebben a mesében Erich is lassan változik és megtanulja értékelni a pillanatot és a csodákat.

Nagyon könnyen meg lehet kedvelni Addie karakterét, mert tipikusan az a személyiség, aki az életben az akadályokat nem kikerüli, hanem átugorja őket. Küzd, élvezi az életet, de tudja mikor kell visszatérni a gyökereihez, a múltjához.



Debbie Macomber nevével először akkor találkoztam, mikor halomszámra faltam a romantikus füzeteket, imádtam a rövid, de annál romantikusabb mesékben elmerülni, még akkor is, ha szörnyen sablonos volt is már némelyikük. 
Mikor megláttam A fagyöngy alatt címet viselő könyv érkezéséről szóló hírt a General Press Kiadónál, először el kellett gondolkodnom, hogy mennyire merjem bevállalni. Két ok miatt bizonytalanodtam el, egyik az volt, hogy féltem a sablonos történettől, ma már nagyon sok függ a hangulatomtól, másik pedig, hogy eleve túlvállaltam már magam az őszi-tél megjelenésekre egyaránt. Végül mégis rábólintottam (könyvmoly könyvre nem tud nemet mondani!), hiszen egy ilyen gyönyörű borítóval rendelkező könyv nem hiányozhat a saját kis könyvtáramból, valamint idén kifejezetten korán kerültem ünnepi hangulatba, így nagyon vártam a könyv érkezését. 

Tetszett, mosolyogva olvastam, de párszor úgy éreztem, hogy az író elkalandozik és többet foglalkozik az angyallal, és annak földi munkájával, mint valódi megbízatásával, vagyis magával Addie-vel és annak érzéseivel. A könyv végére már nagyon megtetszett a történet, és szívesen olvastam volna még tovább.
Nagyon sok szép üzenetet hordoz a történet, amelytől meghitté és örömtelivé válik a hangulata az olvasónak.


Eredeti címe: Mr. Miracle
Sorozat: Angyali segítség 10.
Fordító: Szentesi Mária
ISBN: 9789636438180
240 oldal, kartonált

Extra - A diszlexia

A nyelvvel, a beszéddel, az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar. Fő tünete az olvasási képesség elmaradottsága. Probléma a betűk, szavak, számok felismerése, írása. Gyakori a betűk felcserélése és rossz irányba olvasás. Ma már vannak módszerek a diszlexiás gyerekek tanítására, amelyeknek köszönhetően az olvasás elsajátítható, míg a nyelvtanulás továbbra is nehéz marad.
Mivel gyakori, hogy a pedagógusok nem ismerik fel a tanulási zavart, a gyermek, pedig tudja hogy teljesítménye elmarad az elvárttól, ezért lustának, butának fogja tartani magát, ezért gyakran szorong, agresszívvá válik. Felnőttkorra kialakulhat egy negatív önkép.
A diszlexia nem betegség, nem fogyatékosság! Fontos, hogy ezt a szülők is megértsék és biztassák a gyereket, dicsérjék, valamint olyan területeket keressenek, ahol a gyermek kiemelkedően tud alkotni. Logopédushoz kell fordulni, minél korábban.
A kutatások kimutatták, hogy a részképesség zavar kialakulásának sok oka lehet, leggyakoribb a látóideg-pálya rendellenessége, amelyet speciális, színes lencsés szemüveggel, valamint pedagógiai reedukációval korrigálni lehet.



Debbie Macomber ízig-vérig karácsonyi regényében két fiatal megható és sokszor megmosolyogtató történetét követhetjük nyomon a nehéz kezdettől a fagyöngy alatti beteljesülésig.


11.15. - Angelika blogja
11.17. - Kristina blogja
11.19. - Szembetűnő
11.23. - Dreamworld
11.25. - Insane Life


Debbie Macomber léleksimogató történeteit világszerte imádják, így nem meglepő, hogy néhány művéből filmet is forgattak. De vajon sikerül-e kitalálni mindegyiket? Mostani játékunkban hat filmadaptáció címét (magyar és eredeti címeket egyaránt elfogadunk) kell megírnotok a rövid rávezető leírások alapján. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

James Van Der Beek és Erin Karpluk varázsolták el a nézők szívét ebben a 2009-es karácsonyi filmben.


a Rafflecopter giveaway

0 comments: